fbpx
Casa Comana Bucuresti Boutique Hotel

Camera 31 – Ilinca Doamna

Tip pat : 2 paturi (1 pat matrimonial și 1 pat single)
Capacitate : 3 adulți
Dimensiune : Aproximativ 26 mp
Locație : Etajul 3 din 3
Balcon : Da
Baie : Cabină de duș, chiuvetă, toaletă și bideu

Facilitățile camerei

 • Minibar
 • Internet WIFI
 • TV LCD
 • Halat de baie
 • Papuci de baie
 • Seif
 • Aer condiționat
 • Telefon
 • Birou de lucru
 • Cărți
 • Cosmetice
 • Uscător de păr
 • Acces la SPA
 • Fier și masă de călcat (la cerere)

Ilinca Doamna

Era fiica lui Nicolae Pătrașcu, domn al Țării Românești (1600), și al doamnei Anca, fata lui Radu Șerban (1601; 1602-1610; 1611), fapt pentru care i s-a spus întreaga viață „doamnă” (numai din epoca fanariotă fiicele de domni erau numite „domnițe”). Ilinca era, așadar, nepoată a doi voievozi ai Țării Românești, Mihai Viteazul după tată, și Radu Șerban după mamă. A fost al treilea copil al lui Nicolae Pătrașcu și al doamnei Anca, după Gabriel (mort în 1622) și Mihai Pătrașcu.

Ilinca s-a născut în ianuarie 1624, în vremea pribegiei părinților ei în ținuturile împăratului Habsburg. Crescută și educată temeinic la Viena, probabil și în alte orașe imperiale, a scris și semnat întreaga viață cu litere latine: „Ieu Ilinka fata lu Pătrașko Vodă”, pecetluind uneori actele cu inelul pecete al bunicului său, Radu Șerban.

Avea 16 ani în 1640 când mama sa s-a întors de la Viena în Țara Românească, aducând cu ea osemintele lui Radu Șerban și Nicolae Pătrașcu, decedați în 1620, respectiv 1627. Mama și fiica s-au stabilit de la început la reședința boierească a familiei de la Coiani (Mironești), în ve cinătatea mănăstirii Comana, ctitorită de Radu Șerban, unde Anca a îngropat în aceeași criptă din pronaosul bisericii osemintele tatălui și ale soțului.

Documentele vremii spun că „erau sărace și lipsite de toate”, adică nu aveau un domeniu aducător de venituri, dar erau urmașele unor voievozi vestiți și mai ales care stăpâniseră la vremea lor numeroase sate, astfel că foarte curând situația lor s-a îmbunătățit. Reședința de la Coiani aparținea la 1640 Elinei, sora mai mică a doamnei Anca, căsătorită pe la 1625 cu faimosul mai târziu Constantin postelnicul Cantacuzino, cu care a întemeiat neamul Cantacuzinilor din Țara Românească. Elina se întorsese de la Viena cu mama sa, văduva lui Radu Șerban, îndată după moartea acestuia în 1620, reprimind în stăpânire domeniul boieresc al lui Radu Șerban, căci obiceiul românesc al vremii nu oprea femeile (pentru că acestea nu aveau dreptul la tron) să stăpânească domeniile boierești ale foștilor voievozi. Astfel că postelnicul C. Cantacuzino, care construise la Coiani și un palat în felul celor de la Constantinopol, și-a găzduit cumnata și pe fiica ei Ilinca vreo doi ani în casa sa, până la căsătoria acesteia din urmă. De altfel, fiicele lui Radu Șerban, Anca, mama Ilincăi, și Elina Cantacuzino sau înțeles foarte bine, împărțindu-și cu dreptate veniturile moșiilor părintești, lucru rar la acea vreme.

Însă domeniul lui Radu Șerban, cu tot cu reședința de la Coiani și mănăstirea Comana, a rămas în proprietatea Elinei Cantacuzino, trecând apoi în stăpânirea urmașilor ei Cantacuzini, în vreme ce Ilinca a primit încă din 1641 satele celuilalt bunic, pe linie paternă, Mihai Viteazul, „cu judecata domnu nostru (Matei Basarab - n.a.) și a tot sfatul țării”. Numai că unele dintre aceste sate încăpuseră în tot felul de mâini sau se răscumpăraseră abuziv, astfel că nepoata lui Mihai Viteazul și a doamnei Stanca a pornit o lungă și dificilă luptă juridică pentru redobândirea acestora. În aceasta a avut alături, pe lângă mama sa, doamna Anca, sprijinul postelnicului C. Cantacuzino, dar și veghea binevoitoare a voievozilor Matei Basarab (1632-1654), cu care se înrudea pe linia boierilor Craiovești, și Constantin Șerban (1654-1658), care îi era chiar unchi după mamă.

Devenind o moștenitoare bogată încă din 1643, în anul următor, la 20 de ani, s-a căsătorit cu Eustratie Leurdeanu, fiul marelui logofăt Stroe Leurdeanu. Matei Basarab, care nu avea urmași, s-a ocupat de Eustratie încă din copilăria acestuia, selectându-l printre cei care i-ar putea fi succesori. Ca atare, a susținut căsătoria lui cu o rudă a sa, urmașă prestigioasă a doi voievozi.

De acum, Matei Basarab îi întărește și satele bunicii sale, doamna Stanca a lui Mihai Viteazul, ba chiar o îndeamnă să le recupereze și pe cele care ajunseseră în alte stăpâniri. Dar soarta schimbătoare își urmează cursul cu suișuri și coborâșuri.

Pârât de adversari invidioși că l-ar fi „trădat” pe Matei Basarab - după zvonul care circula atunci  Eustratie Leurdeanu fuge la Constantinopol în primăvara 1647, domnul confiscându-i domeniul boieresc.Nu știm dacă Ilinca l-a urmat; în orice caz, documentele vremii n-o mai pomenesc.

Situația se schimbă în ultimele zile ale lui Matei Basarab, când Eustratie Leurdeanu revine în Țara Românească, pentru ca noul domn, Constantin Șerban, ținând seama că era soțul nepoatei sale, să-l numească mare postelnic. Starea bună a familiei durează până în primul an al domniei lui Mihnea III (1658 - 1659), când soțul Ilincăi, consecvent, desigur, poziției sale proturcești, care îl pusese în conflict, cum am văzut, și cu Matei Basarab, refuză să ia parte la răscoala antiotomană proiectată de Mihnea. Drept urmare, Eustratie Leurdeanu a fost executat din porunca domnului în august 1658, împreună cu alți doi boieri, sub acuzația oficială de „viclenie”.

Ilinca, rămasă văduvă și „fără feciori”, continuă să se lupte, de data aceasta pentru moștenirea rămasă în țările împăratului creștin după moartea fratelui său, Mihai Pătrașcu, în 1655. Peste aproape un deceniu își înmormântează mama, doamna Anca, moartă înainte de 1667, în pronaosul bisericii mănăstirii Comana, alături de fiul ei Mihai Pătrașcu, punând o lespede comună peste ambele morminte. Apoi la scurt timp, Ilinca părăsește și ea această lume, între septembrie 1667 și februarie 1668, la doar 43-44 de ani, aflându-și odihna în același încăpător pronaos al bisericii mănăstirii de la Comana, adevărată cameră a mormintelor familiei lui Radu Șerban.

Rezervă acum

Contactați-ne

ATENȚIE !
Completarea acestui formular reprezintă doar o cerere de rezervare!
Pentru confirmare veți fi contactat de către un operator în cel mai scurt timp!
Vă mulțumim!